Struinen door de Banen en het Reichswald

Struinen door de Banen en het Reichswald

De natuurverenging KNNV afdeling Nijmegen e.o. organiseert 20 sept 2022 van 10:00 tot 14:00 uur een excursie door de Banen en het Reichswald. Belangstellenden worden uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De vertrekplaats is Hogeweg 100  6599 CL Ven- Zelderheide Informatie bij Jan Nillesen 0485 – 574 780.

Nabij de grens van Nederland met Duitsland, achter de Gennepse kerkdorpen Ottersum en Milsbeek, ligt de groeve De Banen. Hier is Teunesen zand en grint b.v. in 1982 begonnen met de zandwinning.

Het eindplan van De Banen voorziet onder andere in natuurontwikkeling. De oevers van de zandwinplassen zijn inmiddels natuurvriendelijk heringericht. Ook is er een leefgebied voor de das ingericht met fruitbomen, hagen en singels. Daarnaast wordt de Kroonbeek verlegd, zodat de beek zich kan ontwikkelen tot een meanderende beek.

De zandwinning van De Banen is in 2018 afgerond. Het klasseerterrein wordt nu gebruikt voor de zandwinning van het naastgelegen natuurontwikkelingsproject Koningsven – De Diepen

De zandwinning maakt daarmee een natuurontwikkeling mogelijk die anders vele jaren op zich zou laten wachten.

Het is een prachtige ervaring om met elkaar op excursie te gaan. Vele ogen en oren zien en horen veel meer dan alleen op excursie te gaan, ook worden ervaringen met het gebied aan elkaar verteld.

Evenement tijdlijn