baroke parels

Baroke Parels

Van 1 april t.e.m. 14 mei kan haar werk in het Gennepse museum worden bewonderd. De inspiratie voor haar portretten en stillevens haalt Marjan van Herpen uit de schilderkunst van de Barok, gecombineerd met hedendaagse aspecten. Ze houdt vooral van de schaarse belichting die zo mooi te zien was bij de schilders uit de Gouden Eeuw. De stillevens uit de Vlaams-Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw zijn vooral beroemd om de stofuitdrukking.

Ook voor Marjan van Herpen is de weergave van het oppervlak van een voorwerp heel belangrijk. Secuur bouwt ze haar stillevens op met alledaagse voorwerpen, stoffen, bloemen, fruit en groenten, die qua sfeer doen denken aan de oude meesters. In de nabewerking wordt er daarnaast nog in de computer ‘geschilderd’ waarbij er bijzondere texturen toegevoegd worden.

Bij haar portretten zie je vaak het thema kind en dier, waarbij Marjan op zoek gaat naar een overeenkomst – of juist een tegenstelling –tussen kind en dier. Dit geeft het portret een soort surrealistische barokke uitstraling