Wandelboswachter Ellen komt met nieuwe wandelgids van Nijmegen naar Plasmolen

Dinsdag 02 juni 2020
Na het succes van haar eerste wandelgids “Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem”, komt boswachter Ellen Luijks nu met haar tweede gids. In haar eigen werkgebied, het Rijk van Nijmegen, neemt ze de wandelaar mee over de Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen en terug.

In de reconstructie van deze Oude Bondswandelweg van de ANWB van bijna 100 jaar geleden laat de boswachter zien wat er veranderde. Begin 20e eeuw wilde de ANWB het wandeltoerisme bevorderen en zette daarom lange afstandswandelingen uit onder de naam ‘Bondswandelwegen’. Ellen gaat op zoek naar de oude paden van toen en ontdekt dat 85% van de route nog te volgen is. Al wandelend passeert ze veel interessante plekken vol rijke historie of rustgevende natuur. In deze wandelgids vind je meer dan alleen de routebeschrijving: veel informatie en tientallen foto’s vertellen samen het verhaal van deze oude Bondswandelweg. Ellen neemt je in 53 kilometer mee naar de oude stad Nijmegen en daarna over de heuvels met weidse vergezichten en fraaie bossen.
 
De route
De wandelroute van Nijmegen naar Plasmolen en weer terug is een afwisselende heuvelachtige tocht. Nadat we Nijmegen achter ons laten, komen we in de sprookjesachtige bossen rondom Beek-Ubbergen. Hier wisselen uitzichten, bossen, weilanden en kabbelende beekjes elkaar af. Na Groesbeek wandelen we via de vele wijngaarden naar het Reichswald. Op de Sint-Jansberg kunnen we onze ogen uitkijken met een watermolen, slingerende beken en een heuse Romeinse Villa. Na een blik over een van de laatste grote restanten van de Mookerheide -met een weids uitzicht over het Maasdal- keren we het bos weer in. Al wandelend via het uitgestrekte Groesbeekse bos beland je via een aantal Romeinse historische plekken weer in de bebouwde kom van de stad Nijmegen. De route is uitgebreid met een alternatief traject over de Mookerheide en het jugendstil jachtslot Mookerheide.

Oude beleefbare wandelpaden
Als boswachter is Ellen graag buiten. Ze vertelt de mensen graag over de prachtige natuur die we in Nederland hebben. In haar vrije tijd wandelt ze veel, een mooie combinatie voor het maken van een wandelgids. Het reconstrueren van de Oude Bondswandelwegen geeft een bepaalde spanning met de vraag wat er nog beleefbaar is van deze oude routes. Zijn de vele oude bewandelde paden nog intact gelaten of is Nederland zo op de schop is gegaan dat er andere wegen gezocht moeten worden? Een enkele keer is het idyllische zandpad een asfaltbaan geworden, maar verder ... Ellen zocht het uit, trok haar wandelschoenen aan en maakte er een mooie wandelgids van, waarbij het bewonderenswaardig is hoeveel er in het Rijk van Nijmegen nog uit vervlogen tijden te beleven valt.

Wie is Ellen
Ellen Luijks is boswachter bij Natuurmonumenten een van de mooiste streken van Nederland, het Rijk van Nijmegen. Veelal is ze te voet te vinden in ‘haar’ gebieden, want dan zie je toch het meest. Bloemen, paddenstoelen en andere details gaan leven als je je langzaam door het landschap beweegt. Ellen maakt zich zorgen over het tempo waarin ons land verandert. Ze verdiept zich graag in de natuur en de historie van het landschap. Winkelprijs van het boekje is € 17,50 en het is bestellen via wandelboswachterellen.nl.