Poort naar Limburg picknick

Dinsdag 04 juli 2017
Onze paars-witte ruitjes lenen zich uitstekend voor een picknickkleed, vonden wij. Daarom gaat de Poort naar Limburg op tournee langs mooie plekken in onze regio. Waar die mooie plekken zijn, bepalen onze gasten. Onze eerste gast is Willem Gradisen, burgemeester van Mook & Middelaar. 

We strijken met een goed gevulde picknickmand neer langs de Mookerplas. Voor diegenen die het precies willen weten: aan de kant van Middelaar, in de bocht bij het groene bankje. Auto parkeren naast het voetbalveld aan de Heikant en dan het pad richting water volgen. "Op deze plek komt alles samen," aldus Willem Gradisen. "Onze gemeente heeft alles, behalve de zee. En dat is nergens zo goed zichtbaar als hier." Inderdaad: het uitzicht is weids en divers. Watersport, bos en horeca. Aan de overkant spelen kinderen op het strand en kijkend naar links zien we het kanaal met een open verbinding naar de Maas. Toen we hier naar toe wandelden, vertelde Willem Gradisen al dat familie en vrienden uit het hele land graag afreizen naar de Poort naar Limburg, vooral in de zomer.

Verstaanbare inwoners
De roots van onze burgervader liggen in Tiel. Daar ontdekte hij de politiek en was er vervolgens zestien jaar actief als wethouder. Na vier termijnen was het tijd voor wat anders en na eerst waarnemend burgemeester te zijn geweest in Liesveld, solliciteerde hij begin 2012 in Mook & Middelaar. "Ik kende de omgeving een beetje omdat onze beide kinderen in Nijmegen studeerden," vertelt Gradisen. "Ik wist dat het landschappelijk gezien een prachtig gebied was. Dus gingen mijn vrouw en ik een rondje maken. Wandelen over de Mookerhei, eten bij De Schans en boodschappen doen bij Wim Voet. Eenvoudige gesprekken aangaan en in de supermarkt simpelweg vragen waar we welke producten konden vinden. Zo ontdekten we hoe vriendelijk en toegankelijk mensen hier zijn. En verstaanbaar! We mochten dan in Limburg belanden, maar taaltechnisch merkten we daar weinig van."

Inmiddels bekleedt Gradisen al vijf jaar het ambt van burgemeester. Hij ziet zichzelf graag als 'oliemannetje'. Zijn taak: iets tot stand brengen. Een bijdrage leveren aan een traject dat al jarenlang sleept. Zaken in beweging brengen zodat de trein weer gaat rollen. Bij voorkeur in harmonie, want daar gelooft mensen-mens Gradisen in. Eén van zijn eerste 'dossiers' was het pand van Dinnissen aan de Rijksweg in Mook. "Ik ben toen met Piet Martens in de auto gestapt, op weg naar Sint Anthonis waar de zoon van de pandeigenaar een restaurant had. Gewoon je gezicht laten zien en gaan praten. Dat werkt tien keer beter dan de secretaresse vragen iemand te 'ontbieden' op het gemeentehuis." Daarom staat Gradisen graag tussen de mensen. Om deel uit te maken van de maatschappij en de passie en betrokkenheid van mensen te zien. Gradisen: "In Tiel was ik als wethouder veel inhoudelijker bezig. Als burgemeester ben ik veel meer met het menselijke aspect bezig, met lief en leed. De leuke dingen deel ik op Facebook, om zichtbaar te zijn en de drempel te verlagen. De lastige dingen, zoals het bezoeken van iemand wiens zoon zichzelf van het leven beroofde, houd ik uiteraard buiten de publiciteit. Wat natuurlijk niet weg neemt dat zo'n gesprek ook belangrijk is."

Compromis Mookerplas
We kijken uit over de Mookerplas en natuurlijk blijft ook die niet onbesproken. Sterker nog: Gradisen moet op tijd terug zijn op het gemeentehuis vanwege een gesprek met bewoners van Plasmolen. Over de gevolgen van het Masterplan en de zorgen die zij hebben. Gradisen begrijpt het spanningsveld tussen ondernemers en inwoners. "Plasmolen moet niet stil staan. Stilstand is achteruitgang. Ik snap dat ondernemers kansen zien en ambitie hebben. Maar dit is een kwetsbaar gebied dat om kwaliteit vraagt. Een toevoeging moet meerwaarde bieden voor het landschap. Dat betekent dat we samen een compromis moeten zien te vinden." 

We vouwen ons picknickkleed op en bespreken en passant de verschillen tussen de drie kerkdorpen die de gemeente Mook & Middelaar rijk is. Ook dat maakt zijn baan als burgemeester boeiend, zo vertelt Gradisen. Evenals de emoties die politiek soms met zich mee brengt. En ja, we zijn op tijd terug in Mook. Als we elkaar gedag hebben gezegd en Willem Gradisen 'zijn' gemeentehuis in loopt, bedenk ik me dat ik niet gevraagd heb hoe lang hij nog denkt te blijven. Zijn ambtstermijn duurt immers nog maar één jaar. Maar ik moet me sterk vergissen als hij niet nog een paar jaar bijtekent. Al die familie en vrienden weten immers de weg te vinden...

Overigens: Willem Gradisen draagt het stokje over. We stelden hem de vraag wie de Poort naar Limburg als volgende uit moet nodigen voor een picknick. Zijn antwoord: Vera Wanders, de kersverse nieuwe beleidsmedewerker Economische Zaken, Toerisme en Recreatie in de gemeente Mook & Middelaar. Vera, de uitnodiging volgt!

Tekst: Esther Horsten, RegelRaak