Samen trots

Dinsdag 05 september 2017

Sinds juni is ze het aanspreekpunt voor toerisme & recreatie en economische zaken in Mook & Middelaar. Over een locatie voor een Poort naar Limburg picknick hoeft beleidsmedewerker Vera Wanders dan ook niet lang na te denken. Zo belanden we met onze picknickmand op de uitkijktoren van de Mookerschans. Inderdaad: met uitzicht over de hei die in bloei staat.

Laten we eerlijk zijn: Vera Wanders koos eigenlijk voor de Heumense Schans. Dat gebied kent ze als haar broekzak door de vele wandelingen met haar honden. Bovendien zouden we dan uitkijken over Molenhoek, het dorp waar ze woont. Maar het weer is wispelturig, dus zoeken we een soortgelijke plek waarbij we snel naar de auto kunnen rennen, mocht het gaan regenen. Deze vluchtroute blijkt gelukkig niet nodig. Er komt zelfs een zonnetje aan te pas. Alsof die royale picknickmand, gevuld door Grandcafé De Malle Jan uit Plasmolen, nog niet feestelijk genoeg is.

Mountainbikeroutes

Vera komt uit Malden, woont in Molenhoek en werkt dus sinds een paar maanden voor de gemeente Mook & Middelaar. Om precies te zijn als beleidsmedewerker toerisme & recreatie en economische zaken. Ze is het aanspreekpunt voor ondernemers in de gemeente en geeft het beleid rondom toerisme handen en voeten. Doelstelling: de rol van toerisme vergroten en de kwaliteit van het toerisme behouden dan wel verhogen. Haar eerste wapenfeit is het vernieuwen van de mountainbikeroutes in de bossen. Maar volgens Vera lopen we dan te hard van stapel. Daar is ze nog mee bezig. In samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en verschillende verenigingen. En het is echt een kunst om uitdagende routes te creëren zonder de andere bosgasten tot last te zijn en tegelijkertijd het natuurlijk evenwicht te behouden. Maar het komt helemaal goed. Zolang de verschillende partijen het maar samen doen en iedereen zoekt naar de juiste balans.

Ondernemersonbijt

Die twee voorwaarden komen vaker terug in ons gesprek. Het samen doen en evenwicht vinden tussen verschillende belanghebbenden. Voorwaarden die voor Vera belangrijk zijn. Evenals toegankelijkheid. Ondernemers, niet alleen uit de recreatieve sector maar ook daarbuiten, moeten haar weten te vinden en aan kunnen kloppen. Daarom maakte Vera al verschillende kennismakingsrondjes in de gemeente en staat het ondernemersontbijt op 17 november alvast in de agenda.

Onze vraag waarom juist Mook & Middelaar haar aanspreekt, beantwoordt ze met een weids armgebaar. Kijk hoe mooi het hier is. Vera vertelt dat ze een huis gezocht heeft in een straal rondom het bos zodat ze iedere dag met de honden het bos in kan. "Ook hier kun je uren lopen zonder veel mensen tegen te komen." Recent nog postte ze een foto op internet die ertoe leidde dat mensen dachten dat ze op vakantie was in Frankrijk, terwijl ze gewoon thuis een rondje maakte met de honden. Vera: "We wonen in een mooie omgeving, dat moeten we zo houden. En laten we ook samen trots zijn op die omgeving."

Aan het begin van de zomer spreidden we ons paars-witte picknickkleed uit voor een zonnige picknick met Willem Gradisen, burgervader van Mook & Middelaar. Hij gaf het stokje door aan Vera Wanders, beleidsmedewerker toerisme en economische zaken in zijn gemeente. Ook Vera heeft onze volgende gast benoemd: Lieke Potten, werkzaam in een soortgelijke functie bij de gemeente Gennep.

Onze picknickmand werd gevuld door De Malle Jan. Dit grandcafé aan het plein in Plasmolen is al tientallen jaren een begrip in de wijde omgeving.