Twee eeuwen Harmonie Unitas et Fidelitas in Museum Het Petershuis

Dinsdag 05 december 2017

Expositie over 200 jaar Muziek in Gennep.

Vanaf 16 december 2017 t/m 28 januari 2018 wordt in Museum Het Petershuis een thema-expositie gehouden die in het teken staat van 200 jaar harmonie in Gennep. De Gennepse harmonie is een van de oudste harmonieën van Nederland.  In 1818 opgericht door pastoor van Alphen om een processie muzikaal op te luisteren, is er in de loop van de jaren veel veranderd. De naam Unitas et Fidelitas, wat Eenheid en Trouw betekent, is echter gebleven. Eenheid in de muziek, trouw van de leden aan de vereniging en trouw van de harmonie aan de stad Gennep. Bij alle belangrijke momenten in Gennep was de harmonie aanwezig: jaren, ja zelfs eeuwen lang. En nog steeds. Want ondanks de modernisering in de muziek -zoals bijvoorbeeld te horen tijdens de ‘First Night of the Proms’ concerten- kan de harmonie niet gemist worden bij een Sinterklaasintocht of bij het carnaval. Een duidelijke rol voor Harmonie Unitas et Fidelitas, die niet weg te denken is uit de Gennepse gemeenschap.

De thema-expositie “Twee eeuwen Harmonie Unitas et Fidelitas” neemt bezoekers op beeldende en muzikale wijze op reis door 200 jaar muziek in Gennep. Er zullen vele unieke documenten en foto’s worden tentoongesteld. Zelfs een handgemaakt vaandel van ruim 150 jaar oud zal te bewonderen zijn. Maar harmonie is vooral muziek, dus de muziek zal niet ontbreken. Er is filmmateriaal te zien, welke u soms tientallen jaren terug in de tijd brengt. Ook aan de kinderen is gedacht met een speciale muziekhoek waar de kinderen muziekinstrumenten kunnen uitproberen. Op diverse momenten gedurende de openstelling van de tentoonstelling zal er live muziek te beluisteren zijn. Leden van de harmonie zullen solo of in klein ensemble spelen. Ook enkele leerlingen met hun muziekleraar hebben hun leslocatie verplaatst naar het museum. Zo krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van harmoniemuziek anno 2018.  

De officiële opening van de thema expositie op zaterdag 16 december gaat natuurlijk gepaard met muziek. Harmonie Unitas et Fidelitas trekt vanaf het repetitielokaal aan ‘t Straatje naar de Markt.

Twee eeuwen Harmonie Unitas et Fidelitas Gennep; 200 jaar muziek in de stad is van 16 december 2017 tot en met 28 januari 2018 te zien in museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep.  Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, van 13.30 tot 17 uur. De toegang is vrij. Meer informatie op www.museumhetpetershuis.nl