Terug naar de IJstijd – online lezing door de Vereniging Geopaden Stuwwal

Woensdag 07 april 2021
De voorlaatste ijstijd, ongeveer 160.000 jaar geleden, zorgde ervoor dat het landschap in het Rijk van Nijmegen compleet veranderde. Wat zien we tegenwoordig in het landschap nog terug van die ijzige tijden? Voor Natuurmonumenten neemt Jan Noordik van Vereniging Geopaden Stuwwal ons op donderdagavond 8 april om 19.30 uur mee in een boeiende online lezing over het ontstaan van de stuwwal.

Geologen noemen perioden in de geschiedenis van de aarde waarin de polen bedekt zijn met ijskappen, ijstijden. Geologisch gezien leven we nu dus in een ijstijd. In de voorlaatste ijstijd rijkte het landijs tot aan de lijn Haarlem-Nijmegen en op de oostelijke Rijnoever in Duitsland tot Krefeld. De stuwwal werd door voortstuwende gletsjers gecreëerd, als een oprollend tapijt, heuvels en dalen van zand, grind en keien. Het heuvellandschap tussen Nijmegen en Kleve is zo ontstaan. Toen het warmer werd en het ijs verdween, bleef de heuvel achter in het landschap. Het landschap veranderde nadien voortdurend, want ook de mens heeft in de laatste eeuwen zijn sporen nagelaten. Daardoor kun je nu genieten van bloeiende heidevelden, bossen en prachtige uitzichten.

Hoe reserveer je een plekje?
Boek een ticket voor deze online lezing op donderdagavond 8 april om 19.30 uur. Aanmelden kan via natuurmonumenten.nl/rijk-van-nijmegen en dan doorklikken naar agenda.

Ongeveer een uur voor aanvang ontvang je op het opgegeven mailadres een link waarmee je via Microsoft Teams kunt deelnemen aan deze online lezing. Door jouw deelname steun je het behoud van de tuinen en kassen op Landgoed Mookerheide