Busexcursie naar Natuurbegraafplaats Heidepol

Donderdag 09 november 2017

Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland organiseren speciaal voor geïnteresseerden een busexcursie naar Natuurbegraaf Heidepol op zaterdag 2 december. Deze excursie biedt de mogelijkheid meer te weten te komen over hoe een natuurbegraafplaats eruit ziet. De bus vertrekt om 9.30 uur uit Molenhoek.Op Natuurbegraafplaats Heidepol wordt u ontvangen met een kop koffie, krijgt u een rondleiding en na afloop een broodje. Dan rijdt u weer terug en bent u rond 14.00 – 14.30 uur weer terug in Molenhoek. Opgeven voor deze excursie kan tot 23 november via rijkvannijmegen@natuurmonumenten.nl

Natuurmonumenten werkt al enkele jaren aan het herstel van Landgoed Jachtslot de Mookerheide. Een voor velen herkenbare en vertrouwde plek. Een grote, maar mooie opgave om het landgoed met het Jachtslot en omliggende natuur weer in de oude glorie terug te brengen zodat velen daarvan ook in de toekomst kunnen blijven genieten. Natuurmonumenten is ooit begonnen met het opknappen van de kassen en de nutstuin. Die zien er nu weer schitterend uit, mede dankzij de samenwerking met de mensen van Driestroom en DeSeizoenen. De komende jaren richten ze zich op het herstel van het landgoedbos en het parkbos in de directe omgeving van het Jachtslot, en het opknappen van de kenmerkende rechte lanenstructuur op het landgoed en slingerpaden in het parkbos.

In juli heeft de gemeente Mook en Middelaar laten weten dat ze een positief besluit hebben genomen over de plannen voor dit deel van het landgoed. Een onderdeel van deze plannen is de aanleg van een natuurbegraafplaats. Nu gaan we de volgende fase in voor de definitieve wijziging van het bestemmingsplan. In de verder uitgewerkte plannen heeft natuurmonumenten de inbreng meegenomen die zei van diverse betrokken partijen hebben mogen ontvangen. Ze vertrouwen er daarom op dat er een breed gedragen plan ligt dat goed aansluit bij de wensen en kansen voor natuur en het landgoed.

Steeds meer mensen hebben de wens om in de schoonheid van de natuur een laatste rustplaats te vinden. Het landgoed biedt daarvoor goede mogelijkheden. Natuurbegraven Nederland een partner van natruurmonumenten heeft al op diverse plekken in het land laten zien hoe mooi dat kan met respect voor natuur en mens, natuurwaarden staan daarbij voorop. In de bossen gaan ze weer ruimte creëren om planten en bomen die op het landgoed thuishoren de kans te geven om verder uit te groeien tot gevarieerde bossen. Het vervallen Bethanië gedeelte zal een natuurbestemming krijgen en weer deel gaan uitmaken van het landgoed. Het oude schoolgebouw zal plaats gaan bieden aan een informatiecentrum over natuurbegraven en een ceremonieruimte.

Natuurmonumenten is er trots op dat ze deze verbeteringen op het landgoed kunnen gaan realiseren in samenwerking met DeSeizoenen, Driestroom, familie Spierings (landwinkel) en Natuurbegraven Nederland. Een mooie vorm van samenwerking waar de dromen en inspanningen van diverse organisaties bijdragen aan het herstel van het landgoed, zodat deze plek met zijn rijke cultuurhistorie behouden blijft voor ons allemaal.

Meer informatie kunt u vinden in de bijlagen.