Zomerconcert Frank in de tuinen van Landgoed Mookerheide

Vrijdag 13 augustus 2021
Stel je voor, je zit, staat op 4 september ergens midden in de tuin van Landgoed Mookerheide. Je luistert naar een prachtig concert gegeven door twee saxofonisten die eigen, op vogelzang en poëzie geïnspireerde composities spelen. Daarbij gebruik makend van moderne middelen die deze composities middels soundscapes ondersteunen. De composities worden omlijst door verhalen en gedichten uit begin 20ste eeuw, de tijd van Jac. P. Thijsse, de grondlegger van de natuurbescherming in Nederland.
 
Je geniet en, om je heen kijkend, zie je dat onze natuur nog steeds mooi is. Het concert eindigt met een knipoog naar het nu. Op weg naar huis voel je je zich geïnspireerd om de natuur in Nederland zo goed mogelijk te bewaren voor iedereen, nu en in de toekomst.
 
In 2020 was het 75 jaar geleden dat Jac.P. Thijsse overleed. Bij vele Nederlanders bekend van de verzamelalbums van koekfabrikant Verkade, die zeer bijzonder waren en een bijzondere kijk gaven op de natuur in Nederland. De onderwijzer/leraar/publicist Jac. P. Thijsse geldt als éen van de grote voortrekkers de geschiedenis van de natuurbescherming in Nederland. Hij was medeoprichter van Natuurmonumenten. Als saxofonist en verteller Frank Nielander brengt samen met Inga Rothammel een +/- 60 minuten durend concert met als inspiratie  Jac.P. Thijsse” en tijdgenoten.
 
Uitgangspunt van de composities en improvisaties in dit theatrale concert zijn de vogelmelodieën zoals opgeschreven door Jac. P. Thijsse in zijn beroemde boek ”Het Vogeljaar” uit 1903. Frank en Inga gaan muzikaal in gesprek met vogels als zanglijster, merel en leeuwerik. Via onze saxofoon zoeken we, geïnspireerd door vogelgeluiden, naar verbinding. Met het vogelconcert laat Frank horen hoe mooi en divers de vogelwereld is. Naast citaten uit het boek 'Het Vogeljaar' van Jac. P. Thijsse, worden er ook enkele prachtige, op vogels gerichte gedichten ten gehore gebracht.
 
Compleet uitje
Als je binnenkomt ontvang je van ons eerst een kopje koffie of thee met een Marieke koek. Daarna neem een excursieboswachter van Natuurmonumenten je mee op een korte excursie van 60 minuten over Landgoed Mookerheide. Daarna geniet je van het concert.
 
Hoe reserveer je een plekje?
Boek een ticket voor dit bijzondere uitje op zaterdag 4 september. Er is de keuze uit twee tijdssloten, 12.30 uur en 15.30 uur. Aanmelden kan via natuurmonumenten.nl/rijk-van-nijmegen en dan doorklikken naar agenda.
Wij volgen bij alle activiteiten de richtlijnen van het RIVM. Er wordt te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden. Het aantal deelnemers voor dit uitje is daarom beperkt tot 50 personen. Vol=vol en uitzonderingen zijn helaas niet mogelijk. Kom met eigen vervoer naar de excursielocatie. Kom niet als je verkoudheidsklachten of griepachtige verschijnselen hebt.