Noodweer, een verhaal over het leven in het frontgebied van de Tachtigjarige oorlog

Vrijdag 22 september 2017

Auteur: Theo van Brunschot

Noodweer,
een prachtige roman hier uit de streek met onder meer de Slag op de Mookerhei.

Een verhaal over het leven van een boerenfamilie (uit Mook), die gekraakt wordt door het krijgsgeweld van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) maar overeind blijft. De hoofdpersoon leeft van 1550 tot 1650, hier precies in het frontgebied van de strijdende partijen, in de schaduw van de geschiedenis van de grote stad Nijmegen en de 'geboorte' van de Republiek der Nederlanden.

De lezer wordt meegenomen in de diepe ellende en de vernietigende kracht van de oorlog maar ook in veerkracht en het genieten van gelukkige momenten. In deze streek heerst vaak bittere armoede wat in schril contrast staat met de overvloedige welvaart van de Gouden Eeuw die aanbreekt in het westen van de nieuwe Republiek.

De soms gruwelijke gebeurtenissen van de oorlog gecombineerd met de opkomende tegenstellingen in het geloof tussen katholieken en protestanten, niet alleen vanaf de kansel maar ook in de politiek en op het slagveld, leidt bij de hoofdpersoon tot grote geloofsvertwijfeling. Maar ook dat overwint hij en komt tot een oplossing.

Over de schrijver: Theo van Brunschot woont in Plasmolen en draagt de plaatselijke geschiedenis een warm hart toe. Hij is o.a. voorzitter van de stichting Huys te Moock, de lokale historische vereniging.  

Het boek is te verkrijgen/te bestellen bij alle boekhandels in Nederland en Bol.com, Bruna.nl etc.