Opening natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide

Dinsdag 24 september 2019

Vanaf nu kunnen mensen kiezen voor een laatste rustplaats in de schitterende natuur van Landgoed Mookerheide. Dit is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten. Op zondag 6 oktober wordt natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide officieel geopend en is er een open dag waar iedereen welkom is.

Het landgoed, met het in het oog springende witte jachtslot, grenzend aan de prachtige Mookerheide, kent een rijke geschiedenis. Veel mensen uit de streek voelen zich verbonden met het landgoed en de Mookerheide. Met de opening van de natuurbegraafplaats is er weer een stap gezet in het herstel en duurzaam behoud van het landgoed voor de toekomst. De historische kassen en nutstuinen zijn al eerder opgeknapt en in gebruik genomen. Nu is ook de inrichting en toegankelijkheid van het landgoed verbeterd. De oprijlaan is hersteld en natuurwaarden van de bossen rondom het jachtslot worden beter doordat ze meer ruimte bieden voor een grotere verscheidenheid aan flora en fauna.

Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Begraven worden in de natuur, is voor steeds meer mensen een grote wens. Op een plek waar ze zich mee verbonden voelen. We zijn er dan ook trots op dat we deze mogelijkheid vanaf oktober op Landgoed Mookerheide kunnen bieden”

Samen werken aan natuur
In natuurbegraafplaats is een natuurgebied met een bijzondere mogelijkheid: mensen kunnen er een eeuwigdurende laatste rustplaats vastleggen. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland werken samen aan het verbeteren van de natuurkwaliteit van het gebied. Het belang van de natuur staat voorop, ook op de natuurbegraafplaats. Met het kiezen van een plek dragen mensen bij aan duurzaam behoud en verbetering van de natuurkwaliteit van het gebied. Een boomschijf met persoonlijke inscriptie markeert de plek, die uiteindelijk opgaat in de natuur. Het landgoed blijft te allen tijde voor iedereen toegankelijk.

Irene Dankelman, betrokkene: “Als ik langs het jachtslot rijd, komt de herinnering aan mijn familie naar boven. We vierden er vooral in de laatste fase van het leven van mijn ouders familiefeestjes, bijvoorbeeld hun vijftigjarige bruiloft. We waren er samen. Ik ben als klein meisje naar deze omgeving verhuisd en heb voor mijn werk de hele wereld over gezworven. Maar dit is mijn thuis, mijn grond.”

Opening natuurbegraafplaats
Op zondag 6 oktober wordt natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide officieel geopend. Iedereen is tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Er is een prachtige wandeling uitgezet en er zijn rondleidingen. Kun je die dag niet? Je bent altijd welkom om te wandelen over het landgoed en een kijkje te nemen.

Meer informatie: www.mookerheide.nl